להרגיש בבית בבית האבות
פלצר חיה | רכזת ומדריכת עו”ס ברשת “מרגוע”
הבית עבור רובנו הוא מקום של שייכות, יציבות, ביטחון ומרחב אישי. לקשיש – הבית, הדברים הישנים והמוכרים חשובים עוד יותר. על כן, אנחנו כמערכת בלווי המשפחות, מתגייסים לסייע לקשיש בתהליך ההסתגלות לחיים בבית ההורים. זאת תוך הבנה למצב המשברי אותו הוא עובר ובדיקת צרכיו הייחודים. את תהליך ההחלטה של הקשיש ומשפחתו על הכניסה לבית ההורים מומלץ להתחיל בביקור במקומות שונים תוך התחשבות במקום מגורי הזקן וכן בקרבה למגורי ילדיו ולתקציב. שיתוף הקשיש בבחירת בית אבות רצוי, במידת הניתן, מסיעת באופן משמעותי לתהליך ההסתגלות למקום.
בתי ההורים מאפשרים להתארח מספר ימים במקום במטרה להכיר את המקום לחוש את האווירה, להכיר את הדיירים ,את התנאים הפיזיים והפעילויות השונות. בכניסתו למקום לא ירגיש זר ,הסביבה המוכרת לא תאיים ותבלבל והקשיש לא ירגיש שאילצו אותו לעבור.
הכניסה לבית ההורים
בכניסה לבית ההורים חשוב לערוך שיחת תאום ציפיות גלויה ופתוחה עם הקשיש ובני משפחתו.על המידע הניתן על ידי הצוות להיות בשפה מובנת וברורה ,גם אם יש צורך בתרגום,דבר, שימנע אי הבנות וקשיים בהמשך. שינוי הסביבה האישית – מעבר מדירה לחדר ולעיתים עם שותף מקשה על ההסתגלות. ההמלצה היא להביא את בגדיו ,חפציו האישיים המשמעותיים כגון תמונות של בני המשפחה, ספרים, ארונית אישית, כורסא ואם מתאפשר גם את המיטה בה ישן בביתו. לסייע לו בסבלנות לקבל החלטה לגבי החפצים ,שנותרו למכור ,לתרום או לחלק במתנה.
קליטה, לווי וסיוע
עם כניסתו לבית ההורים מקבל הקשיש סיוע ולווי בקבלת לוח הזמנים החדש והכרות עם בעלי התפקידים –רופא, אחות , עובדת סוציאלית ,מטפלים ,מדריכי החוגים ועובדי המטבח וחדר האוכל. הצוות סבלני ומתחשב בתהליך הלמידה.
עידוד שלובו של הקשיש בפעילויות החברתיות,התרבותיות והתעסוקה המתקיימות בתוך בית הורים, כולל ההשתתפות הדרגתית בפעילויות, מחזקת את הקשר בין הקשיש למטפלים וכן לדיירים במקום.
הצוות מעודד את המשפחה למעורבות ותמיכה בכניסת הקשיש לבית ההורים על ידי ביקורים תכופים בהתחלה ואם מתאפשר לצאת לבלוי קצר ,לבית קפה או טיול בסביבה מומלצת תקשורת פתוחה וגלויה המביאה לשביעות רצון של הזקן במקום.. עובד / ת סוציאלי מלווה את תהליך ההסתגלות בבית ההורים, אשר יכולתו המקצועית מאפשרת לבחון את התהליך ולסייע בהתאמה וגישור בין הקשיש וצרכיו לצוות במקום.